Shetlandsponyens historie

Shetlandsponyens Historie

Shetlandsponyens historie. I starten af året skrev Hippson om den aldrende herre – shetlandsponyen Fritte, der kunne fejre den høje alder på hele 49 år, hvilket vi gengav i artiklen: Shetlandsponyen Fritte, fejrer 49 års fødselsdag.

Dette gav inspiration til at dykke lidt ned i shetlandsponyernes historie i Danmark. Fra Shetlandspony.dk har vi samlet følgende nedslag.

Shetlandsponyens indtog i Danmark

Hvornår Shetlandsponyerne har holdt sit indtog i Danmark står vist ikke helt klart. Ponyen Musse er født i 1947, og de sparsomme meddelelser om hende er, at hun var sort og målte ved kåring i 1959 106 cm. Så Danmark kan ikke hamle op med Shetlandsponyens moderland, Storbritanien, hvor den første stambog udkom i 1890.

Organisering

Shetlandsponyavlen var oprindelig en sektion under Dansk Ponyavlsforbund, som blev stiftet i 1959. Ponyavlsforbundet afholdt kåringer flere steder i landet for alle ponyracer. Udover at være tilsluttet Ponyavlsforbundet, blev Avlsforbundet for Shetlandsponyer i Danmark organiseret i foråret 1968.

Den første selvstændige hoppekåring fandt sted i efteråret 1968 i Randers, Vejle og Roskilde med deltagelse af 114 hopper, og hingstekåringen fandt sted i marts 1969.

Stambog

Udgivelsen af den første stambog for Shetlandsponyer blev besluttet i november 1969, og stambogen udkom det følgende år.

Før den tid havde alle ponyracer afholdt fælles kåring, og alle kåringsresultaterne blev samlet i et stambogskartotek. Med undtagelse af få importerede hopper, er de første 200 ponyer i stambogen stort set uden afstamning, man tænkte ikke så meget i stamtavler dengang, men godkendte en hel del ponyer uden stamtavle, ligesom deres afkom blev registreret.

Stamtavler på Shetlandsponyerne finder man egentlig først på de importerede ponyer. I begyndelsen af 1960erne tog importerne fart, både hvad angik hingste og hopper.

Tiderne skifter, og hvor hovedvægten af importer i de tidlige år lå på sorte, senere også røde ponyer, fra Storbritanien, bliver der senere importeret mange Shetlandsponyer fra Holland.

Hvor hovedvægten før lå på ponyer i standardstørrelse, er de mindre ponyer, miniaturene, ikke mindst de brogede, nu blevet meget efterspurgte, de fleste kommer fra Holland, enkelte fra Belgien og Sverige. Der skal være plads til alle kategorier, alle farver, alle størrelser, så længe kvaliteten bliver holdt i hævd fremgår det af Shetlandspony.dk

Kilde: Shetlandspony.dk

Seneste på HorseJournal.dk

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *