Shetlandsponyen Fritte fejrer 49 års fødselsdag

Shetlandspony

Foto: Harrison Baker

Shetlandsponyen Fritte, fejrer 49 års fødselsdag. Hvor gammel er den ældste pony du kender?

Fritte bor i Hälsingland i Sverige. Gennem årene har han lært mange børn at ride, og han har også gået for vogn. Nu om stunder er hans hverdag dog meget rolig.

Gammel som 19 årig

Charlotta Olofsson Bodin har haft Fritte siden han var 19 år. Allerede dengang blev hun spurgt, hvorfor hun fik en gammel hest. – Men nu har vi kunnet nyde ham i 30 år, det føles helt skørt, når man tænker over det, siger Charlotta.

Hun har tidligere arbejdet på en dyrlægeklinik og drevet Trogsta stutteri i Forsa uden for Hudiksvall, hvor hun og hendes mand modtog hopper til bedækning. Fritte har boet der, siden han var 19 år. Men i efteråret 2021 solgte familien gården og flyttede.

Hverdagen nu

I dag bor Fritte i Delsbo, Hälsingland, cirka to kilometer fra sit tidligere hjem. Der får Charlotta hjælp af Per og Lena Nyström, der så det som en ærefuld mission at overtage Fritte.

I sin ungdom nød ponyen både børn og at blive redet. I dag kan han godt lide at stå i sin fold, som både har bakker og læ for vinden. Her holder han øje med unghestene på folden ved siden af.

Om aftenen sover han inde i stalden. – Han virker stadig glad og pænt bevægelig i kroppen. Han traver stadig ind i boksen efter mad om aftenen, siger Charlotta.

Foder

Fritte har ingen tænder tilbage og spiser derfor kun opblødt kraftfodergrød flere gange om dagen. Han ser og hører dårligere end de yngre heste, og Charlotta mener derfor, at det er vigtigt med både vaner, respekt og rutine, når man håndterer en ældre hest. – Jeg har hundrede procent tillid til Lena og Per, som styrer det daglige nu. Jeg besøger ham også selv af og til, siger hun.

Det er meget usædvanligt, at heste bliver så gamle. Han er ikke tyk og ikke mager og er sulten hver gang der kommer mad. Jeg har selv arbejdet på et dyrehospital før og hesten blev tjekket af en dyrlæge for bare en uge siden.

Nogle kan måske foranlediges til at tro at vi “bare holder ham i live” for at slå en eller anden form for rekord, men det er ikke tilfældet, så lange han har det godt, kunne vi ikke finde på at tage afsked med ham.

Kilde: Hippson

Læs også seneste på HorseJournal.dk

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *