Fordele og udfordringer ved vandrefolde

Fordele og udfordringer ved vandrefolde.

Foto: HorseJournal

Fordele og udfordringer ved vandrefolde. Ideen bag vandrefolde til heste er at skabe et naturligt og stimulerende miljø for hestene, der efterligner deres naturlige leveforhold. Vandrefolde, består af en sti eller et netværk af stier, der leder hestene rundt om en større indhegning, ofte med varieret terræn og forskellige typer underlag. At omlægge sin folde/ sine folde til vandrefold, kan indbære en række fordele, men også give udfordringer, specielt når vejret slår om til regn eller sne.

I dette indlæg vil vi helt overordnet berøre nogle af de fordele og udfordringer du kan komme til at støde på. Måske kan du finde inspiration til at dykke dybere ned i emnet. Har du allerede gjort dig erfaringer med vandrefolde, er du meget velkommen til at dele her på HorseJournal. Alt du skal gøre er at sende os en mail på [email protected], så vender vi tilbage til dig.

Formål med vandrefolde

Nogle af de primære formål og fordele ved vandrefolde er fx.

Øget bevægelse

Ved at skabe et system af stier, der leder hestene rundt, motiveres de til at bevæge sig mere, hvilket er vigtigt for deres fysiske sundhed. Det kan bidrage til at forebygge fedme og styrke hestens muskler og kondition.

Mental stimulering

Variationen i omgivelserne og forskellige aktiviteter, som hestene kan udføre langs stierne (f.eks. græsning, udforskning, social interaktion med andre heste), giver mental stimulering og kan hjælpe med at reducere kedsomhed og stress.

Naturlige adfærdsmønstre

Vandrefolde fremmer naturlig adfærd, som at søge føde og vand, hvilket kan forbedre hestens trivsel og generelle livskvalitet.

Hovsundhed

Forskellige typer underlag kan hjælpe med at styrke hestens hove og reducere risikoen for hovproblemer.

Social Interaktion

Heste i vandrefolde har ofte mere mulighed for at interagere socialt med hinanden på en mere naturlig måde, hvilket kan forbedre deres sociale færdigheder og velbefindende.

Udfordringer ved vandrefolde

Vandrefolde kan dog også nogle udfordringer og potentielle farer, som du med fordel kan være opmærksom på fx.

Terræn og underlag

Hvis stierne i vandrefolden er ujævne eller har for skarpe sten og andre farlige elementer, kan hestene risikere at få skader. Det er vigtigt at sikre, at underlaget er passende og sikkert.

Overbelastning af stierne

Hvis stierne bliver brugt meget, kan de blive mudrede og glatte i dårligt vejr, hvilket kan føre til skader. Regelmæssig vedligeholdelse af stierne er derfor vigtigt.

Design

En uhensigtsmæssig designet vandrefold kan føre til, at hestene ikke bevæger sig så meget, som det var tiltænkt. For korte eller for lange stier uden tilstrækkelig variation og incitament kan mindske interessen hos hestene.

Hegn

Hegnene langs stierne skal være sikre og stabile for at forhindre, at hestene kan blive fanget eller komme til skade. Det er vigtigt at vælge de rigtige materialer og sørge for regelmæssig kontrol af hegnet. Der er mere hegn end på traditionelle folde, så tid og ressourcer til eftersyn og vedligehold af hegn, vil være mere omfattende.

Overbelastning af enkelte områder

Hvis visse områder på folden bliver brugt mere intensivt end andre (f.eks. omkring fodringsstationer eller vandposter), kan disse områder blive overbelastede og nedslidte, hvilket kan skabe problemer for hestenes bevægelse og sikkerhed.

Social Dynamik

Heste har komplekse sociale strukturer, og ikke alle heste kan trives sammen i en vandrefold. Der kan opstå konflikter mellem hestene, som kan føre til stress eller skader. Det er vigtigt at overvåge og eventuelt justere sammensætningen af heste i folden.

Ubalanceret ernæring

Hvis der er for meget eller for lidt føde til rådighed langs stierne, kan det påvirke hestenes ernæring. Der skal være en balance mellem bevægelse og adgang til passende føde herunder naturlig vegetation som græs, urter ol. og tildeling af stråfoder.

Vejrforhold

Ekstreme vejrforhold som kraftig regn, sne eller tørke kan gøre stierne svære at passere og øge risikoen for skader. Indledende planlægning og løbende vedligeholdelse må derfor påregnes. Et godt tip er at observere hvordan området naturligt udvikler sig gennem årstiderne. Dette er relevant allerede i planlægningsfasen, men også i forhold til løbende udvikling og forbedring af vandrefolden.

Læs seneste på HorseJournal

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *