Inspiration til vandrefold

Inspiration til vandrefold

Foto: HorseJournal.dk

Inspiration til vandrefold. HorseJournal har været på besøg hos Saskia Ellekilde-Matthiesen, som bor med sin mand og to piger på 5 og 7 år, på en dejlig ejendom mellem Randers og Mariager. Familien købte ejendommen i 2013. Dengang var det ikke en hesteejendom, men gennem årene har familien skabt et skønt familiested, som også omfatter heste. Et af elementerne er vandrefolden, som er indrettet i det kuperede terræn omkring ejendommen. Det var netop den, der var omdrejningspunktet for et inspirerende besøg.

Rundvisning

Vi lagde ud med en rundvisning på folden. Første stop var hos den søde herre – shetlandsponyen Palle på 17 år. Af helbredsmæssige årsager har han pt. et mindre område at boltre sig på. Han agerede, som den perfekte model, der tog opstilling strategiske steder på området, mens der blev fotograferet.

Foto: HorseJournal

Først tog han en kig mod sine foldkammerater. De tre hopper: Niavanna (3 år), Kallie (5 år) og Kamille (6 år) som han normalt går sammen med på hele vandrefoldens område.

Foto: HorseJournal

Dernæst viste han med ophøjet ro, hvordan et repos på det skrånende areal kunne bruges. Alt imens Saskia fortalte om urter som fx mynte , som er plantet tæt op mod stammerne.

Foto: HorseJournal

Tanken bag vandrefolde er at give heste et sundt, varieret og stimulerende miljø, som understøtter både deres naturlige fysiske og mentale sundhed. Hos Saskia spiller netop urter, buske og forskellige træer en vigtig rolle i dette.

Foto: HorseJournal

Vi starter turen den ene vej rundt, mens de tre hoppe begynder at trække den anden vej rundt mod os i adstadigt tempo. På turen er det tydeligt at Saskia har en stor viden om planter. Hun fortæller om de enkelte, og giver samtidig gode råd til budgettet når hun fx udplanter den nedklippede purløg fra supermarkedet og overtager overskudstræer fra et nyplantet læbælte på en anden ejendom.

Sten

Sten i forskellige størrelser er også en del af foldens mangfoldighed. Store sten giver variation, og små sten rives løbende af stierne og lægges på mellemstykkerne mellem hegnstrådene.

Stimulerende udfordringer

Rundt på arealet er der også etableret andre former for stimulerende udfordringer, som fx trappetrin og stammer i et vilkårligt mønster som hestene skal træde hen over.

Fotos: HorseJournal

Træningsområder

Hestene kan også gives adgang til forskellige træningsområder. Saskia fortæller hvordan hun har lavet en plads i stisystemet, som kan bruges til longering, og der er også adgang til en ridebane, både via og udenom stisystemet. Desuden har Saskia etableret et område med forskellige former for agilityudstyr, hvor hun kan træne med hestene, men hvor de også kan have fri adgang.

Fotos: Saskia Ellekilde-Mathiesen

Gode råd

Halvvejs på vores tur rundt, møder vi hestene, som vi følges med tilbage til udgangspunktet.

Afslutningsvist sætter vi os i haven, hvor vi også kan nyde dem, idet haven og hestenes areal grænser op til hinanden. Saskia giver et par indledende råd med på vejen, til dig der måske selv overvejer at anlægge en vandrefold.

  • Print en oversigt fra Google Earth over din ejendom, så du får overblik over dit foldareal.
  • Start med at tegne din nuværende fold inkl. hegn
  • Tegn en yderbane inkl. led ind og ud mod midten, så du fx. har mulighed for at lave stribegræs.
  • Lav forslag til stier – Ingen stier må have “en død ende” men skal enten være åbne eller slutte i en plads.

Foto: HorseJournal

Rundvisningen gav rig mulighed for at suge til sig af Saskias viden og erfaringer, og vi er glade for at besøget gav hende inspiration til selv at fortælle mere om det hele, på sin egen HorseJournal Blog. Vi byder Saskia hjertelig velkommen, og glæder os til at læse med inden længe.

Seneste på HorseJournal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *