Vilde Heste på Langeland

Foto: Jonas Legarth

Vidste du, at der er vilde heste på Langeland, der plejer naturen? De lever under åben himmel hele året. Det betyder, at dyrene primært lever af den føde, som de selv finder. De kommer ikke på stald, men lever vildt. Hestene er med til at pleje naturen og skaber balance mellem de forskellige plantearter der gror på arealet.

Vilde Heste på Langeland Fotograf Jonas Legarth

Foto: Jonas Legarth

Hvis området ikke blev plejet på en eller anden vis, så ville det gro til i tjørn og senere springe i skov. Hestene forebygger dette, ved at ”slå græsset”, så der kan komme lys helt ned til jordbunden, hvor en masse flotte og sjældne blomster og planter kan få lov til at gro.

Med vildgræsning skabes et grundlag for vild natur med stor biodiversitet som bringer processer og dynamikker tilbage i naturen. Dyrene bidrager til udviklingen af et landskab med græsland, kær, vådområder, lysåbne skove og krat.

Foto: Jonas Legarth

Hestene lever så vidt muligt uden menneskers indblanding. Hvis vinteren er særligt streng og føden knap, bliver der dog lagt stråfoder ud. Ifølge Visit Langeland er det Naturstyrelsen, som står for dette. Ellers sørger dyrene for sig selv. For at undgå indavl udskifte førerhingsten med mellemrum. Den nuværende hingst blev hentet til Langeland i januar 2019.

Exmoor Ponyer

Det menes, at de sidste af Europas vilde heste forsvandt omkring 1870. Nyere undersøgelser viser, at Exmoor ponyen er den race, der genetisk ligger tættest på den oprindelige vildhest.

En exmoor pony er ca. 130 høj, med en bred krop og muskuløse sorte ben. Pelsen er brunlig og vin­terpelsen består både af uldhår og dækhår. Faktisk er vinterpelsen så tyk, at der kan ligge sne på po­nyens ryg uden at det smelter.

Podcast

Her kan du høre en podcast om de vilde heste på Langeland

Besøg de vilde heste på Langeland

Skulle du have fået lyst til at besøge de vilde heste på Langeland er her et par simple regler vedr. færdsel på arealerne.

  • Hold afstand til dyrene – mindst 25 meter
  • Du må ikke klappe eller fodre dyrene
  • Lad være med at gå imellem dyrene. Der skal altid være plads til, at de kan bevæge sig frit
  • Lad føl være i fred
  • Hunde må ikke medtages i det indhegnede område

Kilde: Visit Langeland

Seneste indlæg på HorseJournal

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *