Sport & Studie

Nikolaj Brettschneider Sport & Studie

Tekst: Mette Halkjær Rasmussen I Foto: Hanne Prier

Sport og Studie. HorseJournal har talt med dressurrytter Nikolaj Brettschneider om det at kombinere sport og studie. Nikolaj har netop forsvaret sit speciale på jurastudiet, en bedrift som traditionelt markerer afslutningen på studietiden. Nikolaj har dog valgt at gøre sit studie færdigt i lidt utraditionel rækkefølge, idet han de næste måneder skal studere i Paris. En stor drøm, som har kunnet falde i hak med prioritering og god opbakning.

Gennem vores snak med Nikolaj, viser det sig da også hurtigt, at dette ikke er uvant for ham, for som dressurrytter fra barndommen, hele vejen gennem gymnasiet og tilmed gennem et langt og krævende jurastudie er det nødvendigt at prioritere, og også have et godt team omkring sig, der hjælper og bakker op.

Ponytiden

Nikolajs interesse for heste startede allerede i barndommen. Han fortæller: Min mors kærlighed til heste og ridning, smittede af på mig allerede som barn. Da jeg var 10-11 år, arbejdede min mor som daglig leder af et ridecenter i Hundested. Jeg kom med og begyndte til ridning. Jeg blev helt forgabt i en lille broget rideskolepony. Den kunne ikke rigtig noget, men efter et års tid, købte vi den af rideskolen, fordi jeg var så glad for den. Det endte med at vi kom op og ride p-klasser til landsstævner i vores tid sammen.

Jeg blev dog ret tidligt for stor til pony. Allerede da jeg var 14-15 år var jeg 185 cm. høj og brugte str. 45 i sko. Efter vi havde solgt min pony, købte vi en 4 års hest. Min mor havde samarbejde med en avler, hvis datter ikke ønskede at ride længere. Han havde derfor en hest på LA niveau, som manglede en rytter. Den fik jeg mulighed for at låne. Vi fik den uddannet til MB niveau, og sammen red vi MB klasserne/ Junior klasserne og også Junior DM.

Gymnasietiden

Da jeg gik i gymnasiet, boede vi på en ejendom i Sorø, hvor der var både stald og ridebane, så vi kunne have hestene hjemme. Min mor og jeg udvidede i den tid vores samarbejdet med avleren, og fik forskellige heste både i tilridning og uddannelse med salg for øje. Det var et godt gensidigt samarbejde, hvor vi kontinuerligt havde 4-5 heste inde i ridning. Avleren fik tilredet og uddannet sine heste, og vi havde mange forskellige heste at ride på, uden at skulle investere, så det var win-win for begge parter.

Den unge 4 års, som vi selv havde købt, fik vi uddannet op til MA niveau inden vi valgte at sælge den. Hestene har været et fælles projekt hele vejen. Jeg har altid fået meget hjælp og undervisning, dels af min mor og dels af beridere. Min mor har også altid mindet mig om at prioritere mit sociale liv, og fordi hun har været så god til at hjælpe mig med hestene, har det hele kunnet lykkes, så jeg både har kunnet ride, studere, arbejde og have venskaber udenfor sporten.

Efter gymnasiet tog jeg et sabbatår. Først arbejdede jeg på en skole, og kunne ride ved siden af. Senere var jeg på en rejse til Australien uden hest. I den periode var min mor også guld værd, for hun sørgede for hestene, og sikrede at jeg havde noget at ride på, da jeg kom hjem igen.

Studietiden

Jeg flyttede til København, da jeg begyndte at studere Jura på universitetet, og de første to år pendlede jeg med offentlig transport hjem til Sorø for at ride. Ofte fik jeg det planlagt, så jeg kunne tage hjem en eftermiddag og ride, sove hjemme, ride om morgenen, og så tage tilbage til studiet. Det setup gjorde at jeg kunne ride ca. 4 gange om ugen.

Det første år af studiet, havde jeg et helt almindeligt fritidsjob, men da jeg begyndte på 2. år, fik jeg et studierelevant job på et advokatkontor i København. På et tidspunkt overtog jeg en lille bil fra min mor. Det gav mig meget mere fleksibilitet i hverdagen, da jeg ikke længere skulle være afhængig af offentlig transport.

Senere solgte vi gården og hestene blev opstaldet på et privat sted i Roskilde. Vi har derfor været igennem flere forskellige opstaldningstyper, både det at have hestene hjemme, stå opstaldet med selvpas og fuldpas. Nu er vi hos Dressurstald Willum Thomsen både mht. opstaldning og træning. Det har vi været i ca. to år og det fungerer rigtig godt. Vi har nogle enkelte staldvagter i weekenderne, men det er altid muligt at bytte, hvis der fx er stævner. Min mor og jeg hjælper stadig hinanden. Både i de perioder, hvor jeg har været presset pga. opgaver og eksamener på studiet, men også i dagligdagen. Det er en virkelig stor hjælp at min mor fx sadler op og af. På den måde kan jeg fokusere på ridningen, og få mere ud af min tid, når jeg er ved hestene.

Planlægning

Til spørgsmålet om hvordan man jonglerer, studie, studiejob og heste incl. stævner siger Nikolaj: Planlægning! Jeg er meget impulsiv som person, men det er svært at få det hele til at gå op uden planlægning. Jeg har været nødt til at være meget struktureret, og det har måske også kostet lidt på den sociale konto ind imellem. Det lyder måske ikke så festligt at planlægge sit sociale liv. Men for mig har det været vigtigt selv at tage initiativ, i stedet for at vente på mine venners ideer, og så måske blive ærgerlig over, at jeg ikke har kunnet være med pga. ridning eller stævner. Takket være min mors store opbakning har jeg kunnet prioritere mit sociale liv udenfor sporten, om det så er fester, en tur til stranden eller noget helt tredje. Ligesom ridningen har været et godt pusterum fra studierne, så har balancen mellem arbejde, sport og de sociale også været vigtigt. Der er selvfølgelig også det sociale aspekt i sporten. Når jeg er til stævner, er det også hyggeligt at mødes med veninder helt tilbage fra ponytiden. Fx til DM, hvor jeg red nogle af de almindelige landsstævneklasser i år.

Rejse og Karriere

De to næste milepæle for Nikolaj er først det forestående studieophold i Paris, og når det er fuldendt, så venter en stilling som advokatfuldmægtig i det firma, hvor han også har haft studiejob.

Nikolaj fortsætter: Da jeg fandt ud af at det faktisk kunne lade sig gøre at gå efter min drøm om et studieophold i Paris, undersøgte jeg først om jeg kunne have hest med. Jeg kunne dog hurtigt se at det ville blive svært både at skulle koncentrere sig om studierne, og opleve alle de ting omkring hele udvekslingsopholdet, som jeg håbede, hvis jeg også valgte at have en hest med. Derfor har vi besluttet at min mor igen træder til og overtager hestene mens jeg er væk. Jeg glæder mig helt vildt, til at komme afsted, og jeg kan gøre det med ro i maven, både fordi jeg ved at min mor tager sig af hestene på bedste vis, men også fordi jeg allerede har kontrakten på plads omkring et job, når jeg kommer hjem. I og med det er i en virksomhed som er velkendt, både hvad angår arbejdsopgaverne og det kollegiale, tror jeg det er nemmere at forestille sig en hverdag, hvor hestene også kan passes ind, selvom jeg ved jeg kommer til at arbejde virkelig mange timer.

Jeg er konkurrencemenneske til fingerspidserne, og jeg ved at jeg ikke vil kunne ”nøjes” med at skulle ride i skoven. Derfor arbejder vi lige nu med to primære scenarier mht. hestene. Jeg har en MB hest, som er klar til MA og Prix Sankt George, men den er til salg, og derfor ved jeg ikke om vi kan fortsætte samarbejdet, når jeg kommer tilbage. Der foruden har vi også en spændende 6 års, som vi tror på kan blive til noget godt, og det er det andet scenarie, jeg ser lige nu.

Jeg håber meget at det kan lade sig gøre at have en primær hest jeg fokuserer på, med henblik på konkurrencer på det niveau, som passer den, samt måske en enkelt anden hest hvor jeg også er inde over. Det er i hvert fald de tanker jeg gør mig lige nu.

Sport og Studie

For at kombinationen sport og studie kan gå op i højere enhed tror jeg det er vigtigt at spørge sig selv: ”Hvilken type er jeg” Der er stor forskel på om man drømmer om at have en enkelt hest og måske bruge 1 ½ – 2 timer i stalden. Det ligner måske mere noget, som mange andre studerende også bruger på sport. Eller om du gerne vil ride mange heste og stævner på landsplan, som også tager mere tid i weekenderne. Jeg tror på, at jo mere du prøver at gabe over, jo mere forståelse og hjælp har du brug for fra dine omgivelser. Det kan godt være at udefra kommende har tænkt at det har været helt skørt at bruge så meget tid på hestene, men for mig har det været vigtigt at have noget andet at tænke på end bøgerne, og have flere ting der betyder noget i mit liv.

Vi slutter med at sige stor tak til Nikolaj, for at dele ud af sine tanker og fortælle om hvordan han har haft mulighed for at kombinere sport og studie. Vi ønsker Nikolaj et rigtig godt ophold i Paris, og alt det bedste med den nye spændende stilling og hestene, der venter på den anden side.

Læs seneste på HorseJournal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *