Heste der mangler tillid

Foto: Privat

Heste der mangler tillid. Heste der har været udsat for stort pres gennem længere tid og traumatiserede heste skal tilgås med stor tålmodighed. De har ofte mistet tilliden til mennesker på et eller flere punkter, og det kan tage lang tid at vinde deres tillid 100%

Mindset

Det er vigtigt at man har det rette mindset, når man starter med at træne sådan en hest, forventningerne skal til at begynde med være helt i bund. Holdninger som: “Det er nemt, det kan du godt”, og “det kunne du da sidst vi trænede” kan ikke bruges. Vi har ingen idé om hvordan hesten har oplevet tidligere håndtering og træning.

Respekter hestens grænser

Når vi starter med at “stille krav”, er det på laveste niveau. For nogle heste er din blotte tilstedeværelse et pres. Træn det. Hold en afstand hvor hesten virker tryg og hold øje med dens små signaler. Det er ikke sikkert, at hesten vil røres ved til at begynde med, det skal du respektere. Det som den skal erfare igen og igen er, at det er trygt at have dig i nærheden og at du er rolig, fokuseret, forudsigelig og respekterer dens grænser. Hvis det er en stærk hest vil den måske begynde at afsøge, hvor dine grænser er, og dem skal du så kunne markere på en måde der ikke gør hesten alt for skeptisk, så du får ødelagt den tillid som du har fået opbygget.

Sådan kan du starte arbejdet

En anden god måde at starte arbejdet på, er at gå sammen med hesten, helst på en lukket bane langs et hegn som hesten respekterer. Den har grime og et træktov på (gerne rebgrime med én knude på hver side af hovedet). Gå ud for dens hoved eller skulder. Igen kan det være, at den ikke vil have dig for tæt på, tag det ikke personligt. Lær den at gå frem for et let signal med pisken. Lær den at standse ved at løfte tovet. Lær den at følge dig i vendinger, både hvor du er på indersiden og på ydersiden. Alt trænes på begge sider af hesten og alt skal efterhånden føles let og uden modstand. Hvor lang tid det tager er individuelt.

Giv hesten pauser

Giv hesten pauser efter tydelige fremskridt, hvor den bare står stille og “behandler” de nye inputs, gerne med lidt afstand til dig. Hvis den har fundet tryghed i at være tæt på dig, kan det stadig være godt med afstand nogle gange, fordi det styrker dens selvstændighed og selvtillid.

Systematisk, gradvis og grundig tilgang

Den systematiske, gradvise og grundige tilgang gør, at du præcis ved, hvad hesten kan tolerere, og hvad du skal arbejde mere med, inden du introducerer nye øvelser og tiltag. Jo sværere hesten har det, jo vigtigere er det at gå frem efter dit “program” hver gang, indtil den er mere tryg. Prøv at undgå situationer der trigger den uønskede adfærd, indtil tilliden er etableret. Det er din tålmodighed og dit overblik, der er afgørende for jeres succes og fremgang.

Hestens strategi, når den bliver utryg

Heste har forskellige strategier, når de skal håndtere forskellige situationer, der gør dem utrygge. Nogle sætter fart på (flugt), mens andre stopper op eller bliver langsomme (frys), og muligheden for at de bliver fysiske (kæmp) kan man heller ikke udelukke. Hvis den valgte strategi ikke virker, kan de skifte imellem dem.

Tillid tilgiver fejl

Vi kan og skal ikke undgå at heste bliver utrygge fra tid til anden, at komme lidt ud af sin komfortzone er vigtigt for at udvikle sig, men de skal være trygge ved OS, så de ved at de kan regne med vores assistance, når de er på usikker grund. Den dybe tillid er også medvirkende til, at når vi laver en fejl, så tilgiver hesten det hurtigt.

Træning af heste med svære problemer er ikke for alle. STAY SAFE

Skrevet af: Malene Larsen og tidligere udgivet på Facebook Hesten i Balance.

Læs seneste på HorseJournal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *