Dressurhest – Fra Døgnfold til stævne i Udlandet.

Majken Faaborg Gleerup og Midt-West Franceska.

Foto: Privat

Dressurhest – fra døgnfold til stævne i udlandet. Efter sommerens EM i dressur, har flere artikler i europæiske medier, fortalt om engelske Carl Hester, som lader nogle af sine topheste gå på døgnfold og have foldkammerater, samtidig med at de præsterer i sporten. HorseJournal har talt med den danske dressurrytter Majken Faaborg Glerup, som ligeledes vælger at hendes dressurheste skal gå i flok og have så meget foldtid som muligt.

I artiklen deler hun bl.a. erfaringer vedr. foldmanagement, og hvordan hun tilrettelagde en balanceret overgang fra døgnfold til stævneboks, for sin stjerne den 7-årige Franni – Midt-West Franceska e. Franklin/Blue Hors Don Schufro, opdrættet af Stutteri Midt-West, da de tidligere på året deltog ved UVM i Ermelo.

Om Majken

Majken er uddannet sygeplejerske, og arbejder i dag som sælger af medicinsk udstyr til hospitaler. Hun er således ikke professionel rytter, men har haft interessen for heste siden barndommen, og gør sig pt. flot gældende i sporten.

Majken bor med sin mand Ulrik på en ejendom i Fussingø Skov ved Randers. De købte ejendommen i 2015 og gennem årene er både stald, stuehus og omgivelser med egen ridebane blevet total renoveret. Hun brænder for dressur, men ønsker samtidig at give sine heste et godt naturligt hesteliv – på fold og i en flok.

Hestene

Flokken tæller pt. den 7-årige hoppe Midt-West Franceska (Franni), den 4-årige Mid-West Sunrise samt den 3-årige Mid-West Present – alle helsøstre. Hele sommeren havde Sunrise et hingsteføl ved siden, som naturligvis også var en del af flokken.

Majken fortæller: ”Hestenes primære formål er at være dressurheste, men jeg ønsker at give dem så godt et liv som muligt i alle de timer, hvor de ikke er rideheste. Derfor vægter jeg fold og den sociale kontakt så højt. Jeg bliver ofte spurgt – Hvordan tør du? Til det vil jeg sige at det allervigtigste er at flokken fungerer samme. Der må ikke være mange skænderier, eller kæmpen om hierarkiet. Det er bl.a. derfor jeg har valgt ikke at blande kønnene, men udelukkende have hopper. Det var også derfor vi valgte at sælge føllet, som vi fik i år.

Det er heldigvis meget sjældent at jeg bliver utryg og tænker på skader. Faktisk kan jeg slet ikke komme i tanke om, hvornår jeg sidst har haft det skidt med at hestene går sammen.”

Dynamikken i flokken

 ”Det er spændende at observere dynamikken i flokken. Hvordan de interagerer, hvilket samspil de har og hvor sociale de er. Det betyder enormt meget for mig.

Foto: Privat

Hvordan de ligger og sover på marken, nogle gange på skift andre gange alle sammen på en gang. Det skaber virkelig en flokmentalitet og jeg tror på, at det at de stimulerer hinanden, giver et naturligt afløb, og er med til at give mental balance. Hvordan de klør hinanden og ikke mindst hvilken rolle de hver især har haft i forhold til føllet”.

”Det er Franni der bestemmer, og hun skal ikke gøre meget for at de andre forstår hende. Det var også tydeligt, at føllet så op til hende som leder.”

”Da jeg valgte at gå i gang med at ride moderen, tænkte jeg – Nu må vi se. De første dage tog jeg hestene på boks. Havde blot moderen ude ganske kort for at strigle. Til sidst kunne jeg lade føllet bliver på folden mens jeg klargjorde og red moderen. Han var helt tryg ved at være med Franni. Faktisk kaldte han nok mere på Franni, når hun var på ridebanen, end når det var hans mor.”

Foto: Privat

Fra døgnfold til stævne i udlandet

Franni og Majken blev udtaget til at deltage ved UVM i Ermelo i Holland i sommeren 2023. Det var Majkens første gang til UVM, og stævne i udlandet i det hele taget, og Frannis første lange rejse.

”Jeg gjorde meget for at overgangen skulle være glidende for Franni, og jeg brugte ca. 3 uger inden vi tog afsted, på tilvænning til boks og ændring i foder. Hun gik fra døgnfold, til at være på fold hele dagen, blev hentet på boks til natten og få kraftfoder. Det er vigtigt at mærke efter om ens hest trives på døgnfold med græs og vitaminer. Det gør Franni – hun bliver hverken for tyk eller mister energi. Jeg ville gerne forebygge at hun skulle blive syg under stævnet. Alene det at gå fra at være på fold til en stævneboks er jo noget af et kulturchok.”

Management under stævnet

”Heldigvis gik det rigtig godt at være på boks en hel uge. Jeg var lidt bekymret for om hun ville spise, men vi fandt ind i en god dagsrytme, med timeslots på banen og skridture for hånd omkring staldene, hvor der faktisk også var nogle små græspletter”.

”I en stævnestald med så mange unge topheste, bliver der gjort rigtig meget for deres velvære. Det være sig i form af lysterapi, massage, fysioterapi ol. Ulrik og jeg gav også Franni wellness. Vi hjalp hinanden med at gnubbe hende med en ganske almindelig gnubbestrigle. En mere budgetvenlig måde både at massere og stimulere blodgennemstrømning og også en måde at bonde med Franni og give hende lidt hjemlig følelse, som når hestene klør hinanden.” 

”Stævnet gik godt, og det var en rigtig god lærerig oplevelse. Jeg glædede mig dog også til at Franni skulle hjem i sin egen boks igen, og ud på fold dagen efter hjemkomsten”.

Hest hjemme

”Jeg er rigtig glad for at have hestene hjemme, og jeg tror, at jeg ville have svært ved at have dem opstaldet på et ridecenter. Men der er også rigtig meget der skal gøres. Folde skal passe hele året igennem.”

”Hegnet skal være i orden og løbende vedligeholdes. Foldene skal pudses af, og der skal skiftes mellem foldene. Vi har flere store græsfolde, som hestene skifter mellem. De har også et læskur på folden, så de kan gå i ly hvis vejret er dårligt, eller i skygge når det er varmt.”

”Vi går begge på arbejde, og selvom jeg sommetider arbejder hjemmefra og kan nå at ride en hest om morgenen og igen efter arbejde, så kan vi ikke være omkring dem, som man fx kan på et ridecenter. Der er derfor også noget praktisk i det for os, at hestene kan gå meget ude, men døgnfold er ikke bare døgnfold.”

I varmt vejr, er hestene fx nogle gange inde om dagen og ude om natten, for at undgå insekter. I år er en af mine store drømme gået i opfyldelse. Vi har nemlig været i gang med at lave drænede vinterfolde, så det hele bliver bedre i forhold til mudder ol.

Balance

Det er tydeligt at Majken vægter det naturlige og sociale hesteliv højt, men hun lægger heller ikke skjul på at hun gerne vil sporten. ”Jeg vil gøre alt for at de har det allerbedste liv, men de 4-5 dage om ugen vi træner, vil jeg også rigtig gerne have at de yder lidt tilbage til mig sportsmæssigt.

Jeg er rigtig glad for min ridebane hjemme, og det giver meget at ride i alt slags vejr. Jeg drømmer dog om lidt nemmere adgang til ridehal, og kan også godt savne spejlene. Vi kører ca. 20 min. når jeg skal træne i en ridehal og så har jeg pt. to træningsgange om ugen hos min træner Susanne Barnow.

Det kan godt være en ulempe at ride så meget alene, eller ride eneundervisning, hvor vi heller ikke er så mange på banen ad gangen, for hesten oplever ikke travlheden som på en opvarmningsbane. Derfor inviterer jeg ofte veninder til at komme og ride med mig. Der skal jo rides og trænes så hesten kan blive stærkere i kroppen, så derfor må der helst ikke komme for mange fridage.

Majken og Frannis seneste resultater på DRF Go! viser henholdsvis de to ridt i Ermelo til over 71% samt hele tre sejre i MA ligeledes til over 71%, så det må siges at Majken har formået at balancere mellem flotte resultater på stævnebanerne, samtidig med at dyrevelfærd og det gode naturlige hesteliv er i fokus.

HorseJournal sige tusind tak til Majken, for at ville medvirke og inspirere i denne artikel.

Læs også seneste på HorseJournal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *