Ugens Profil – Zacarias Salmeron

Zacarias Salmeron

Foto: Privat

Ugens profil Zacarias Salmeron er professionel springrytter, og står bl.a. bag Master Showjumping, som er et nyskabende koncept, der tilbyder undervisning til ryttere online. På sin Instagram @zkhorsecare har han over 36.000 følgere. Her inspirerer han bl.a. med informative springvideoer, men også omkring sikkerhed til hest.

Det skarpe øje vil hurtigt opdage, at specielt to sikkerhedsartikler tydeligt går igen. Kan du gætte hvilke? Du får svaret sidst i denne artikel.

For Zacarias er udgangspunktet at træning af heste skal være et partnerskab bygget på tillid, respekt og forståelse. Zacarias har som professionel rytter i mange år arbejdet med bl.a. hingste, ungheste og heste med forskellige udfordringer. Zacarias indleder: ”For at være helt ærlig har mit hovedfokus altid været hestenes ve og vel, og at de skal holdes sunde og skadefrie. Det var først, da jeg havde et slemt fald for 5 år siden, at jeg begyndte at fokusere mere på min egen sikkerhed som rytter.”

Uheldet kommer vi ind på senere, men først lidt mere om hvem Zacarias er, og hvordan han arbejder med heste og ryttere i dag.

Om Zacarias

Zacarias fortæller: ”Oprindeligt er jeg fra Marokko, men jeg har også boet i Spanien, og jeg mødte min kone til en ridestævne i Portugal. De sidste mange år har vi været i Danmark. Jeg red springstævner, da jeg var juniorrytter op til 135 cm. I dag er stævner ikke et mål i sig selv. Jeg ser det som en test af færdigheder med den enkelte hest, der viser hvad der skal arbejdes med. Mit hovedmål er at uddanne og udvikle hestene og så er konkurrenceelementet sekundært”

Professionel rytter

”Jeg har gennem min familie været omgivet af heste hele min barndom. Jeg har arbejdet professionelt med heste i mange år. Da jeg kom til Danmark, var jeg rytter og groom for den danske OL-rytter Thomas Velin i 4 år. Efter det havde jeg min egen stald i 6 år, hvor jeg arbejdede meget med at tilride sensitive heste og heste med dårlige oplevelser. Faktisk kan jeg bedre lide ordet opdrage end tilride. Jeg føler at opdrage passer bedre til det jeg egentlig gør. Det sidste år har jeg været freelance og kører ud til avlere og folk der har udfordringer med deres heste. Jeg underviser i spring og dressur, rider mine egne heste og er sammen med min familie.”

Tillid

”At ride så mange heste, som jeg har gjort, har lært mig at læse heste, og hvordan man opnår deres tillid. Jeg har altid været meget nysgerrig og har været så heldig at kunne suge til mig fra rigtig mange dygtige mennesker, både dyrlæger, smede, kiropraktorer og trænere. Jeg har haft mange trænere gennem årene, og har stiftet bekendtskab med mange forskellige træningsmetoder. Jeg trækker på det bedste fra hver ridestil alt efter hvad der passer til den enkelte hest.”

Foto: Privat

Filosofi

”Min filosofi er at gøre tingene så enkle som muligt for hestene. Korte sessions med et enkelt fokuspunkt. Mht. rytterne så gør jeg meget ud af at hjælpe dem til at fokusere på det positive hesten gør, og huske at rose den. Det er min oplevelse at dette forstærker forholdet til hesten. Vores træningsmetoder fokuserer på at styrke kommunikationen mellem hest og rytter. Det at jeg har redet så mange forskellige heste gennem årene, har givet mig indføling med hvad der fungerer med den enkelte hest. Min praktiske erfaring gør mig i stand til ikke kun at lære mine elever at ride og springe, men også at blive gode hestemennesker, der forstår deres hest.”

Master Showjumping

Gennem Master Showjumping tilbyder Zacarias online uddannelse til ryttere. Han fortsætter. ”Jeg oplevede at mange ryttere ikke havde en klar retning i det daglige arbejde med deres heste. Jeg bemærkede også at mange ryttere ikke havde adgang til en træner med den samme undervisningsfilosofi som dem selv. Gennem Master Showjumping programmet får rytterne en guide til præcis hvad de skal arbejde med og min vejledning til de udfordringer der måtte opstå undervejs i deres træning.”

Sikkerhed

Det er tydeligt at Zacarias ønsker at fremme forståelsen for den enkelte hest og samspillet med rytteren. Men arbejdet med hestene har også givet ham nogle knubs henad vejen.

Som han indledningsvist var inde på, var det er slemt fald, der gjorde at han begyndte at fokusere mere på sin egen sikkerhed. ”Man ved aldrig hvornår uheldet er ude. Derfor rider jeg med min airbag vest, lige meget på hvilken hest og hvor uddannet den er. Det behøver ikke være en voldsom ulykke, der giver dig en skade. En hest kan snuble og falde, eller få dig til at falde af på mange måder.”

Uheldet

”Jeg red på en lidt udfordrende hest, som jeg havde startet op og redet i et par måneder. Selvom den havde været anspændt, havde den lært at gå på udendørs banen. Det var også her jeg red den dag. Pludselig spookede hesten i den ene ende af banen. Den satte i vild galop og bukkede mig af. Da jeg blev kastet af, mistede jeg bevidstheden, og jeg kan faktisk ikke huske selve øjeblikket hvor det hele skete. Det var et slemt fald, hele mit ene ben var stift og mine ribben var blevet trykket og gjorde ondt i flere måneder bagefter.”

”Efterfølgende undersøgte jeg mulighederne for at beskytte min krop, med en airbag vest. Jeg valgte Hit-Air vesten idet det er den eneste type, som beskytter både nakke, ryg, bryst, ribben, sider og hofter

Jeg kan ikke tælle de gange, den har reddet mig fra potentielt virkelig slemme skader. Den giver mig tryghed, og det hjælper mig til at kunne fokusere. Desuden er jeg overrasket over hvor let og behagelig den er at ride med.”

Gættede du rigtigt?

Til spørgsmålet om de vigtigste sikkerhedsartikler svarer Zacarias: Ridehjelm og airbag vest er helt klart de to vigtigste efter min mening.

Med sin moderne tilgang til heste, den nyskabende måde at undervise på bl.a. gennem Master Showjumping, samt sin solide tilstedeværelse på de sociale medier, inspirerer Zacarias, både omkring tilgangen til heste og ridning, men også hvad angår sikkerhed.

Du kan følge med på Instagram @zkhorsecare og læse mere om Master Showjumpingmastershowjumping.com

Læs også seneste på HorseJournal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *