Tjek Ind med Nikolaj Brettschneider

Foto: Hanne Prier I Tekst: Mette Halkjær Rasmussen

Jeg interviewede dressurrytter Nikolaj Brettschneider til HorseJournal sidst på sommeren 2023, hvor han stod overfor at sige farvel til sine heste for en stund, og tage af sted til Paris for at færdiggøre sit jurastudie.

Læs artiklen: ”Sport og Studie”

Nu er Nikolaj hjemme igen, og her fortæller han om sit ophold, hvordan det har været at undvære hestene og ridningen i det daglige, samt hvilke tanker han gør sig om heste i fremtiden, nu hvor han skal starte en ny hverdag med job som advokatfuldmægtig.

Nikolaj starter: ”Jeg kom hjem lige inden jul. Jeg havde den sidste eksamen d. 20/12 og fløj hjem d. 21/12. Jeg er begyndt at ride igen. Jeg har haft tid til lidt ferie, men har også købt lejlighed, som min kæreste og jeg er flyttet ind i, og så starter jeg på mit nye job d.1. februar 2023”

Hvordan var dit ophold i Paris?

”Jeg havde glædet mig rigtig meget til at komme afsted. Jeg kunne nok godt have været mere kulturel i de måneder jeg var i Paris, men da jeg ankom til byen i august, var der rigtig mange turister, så jeg besluttede at vente lidt med at se det hele.”

”Da studiet så startede, fik jeg hurtigt en hverdag og lærte byen at kende. Rytmen i Frankrig er helt anderledes end herhjemme. Både til frokost og aften summer alle de mange restauranter af liv. Jeg var på studiet 3 dage hver uge. Jeg savnede at røre mig, så jeg begyndte at cykle lange turer.”

”Jeg har udnyttet friheden. Jeg har været hjemme et par gange og kigge på lejlighed og se fodbold, og har også haft tid til en fodboldtur til England.”

”Når det så er sagt, så har der også været noget at se til på studiet. Specielt i eksamensperioden her til sidst har der været lidt stress på. Jeg har haft 5 eksamener, hvoraf to faktisk var samme dag.”

Hvordan var det at undvære hestene?

”Jeg har ikke undværet hestene fuldstændigt. Jeg har haft lidt hest i Frankrig, hos en familie vi kender og har også besøgt en hest vi har solgt til området.”

”Jeg har som sagt nydt friheden i Paris, men også savnet hverdagen hjemme. Jeg havde valgt ikke at have en hest med derned, men det kunne jeg faktisk godt have haft. De gange jeg var hjemme og kigge på lejlighed havde jeg også mulighed for at holde ridningen lidt ved lige.”

”Jeg savnede ”hestelugten”. Jeg tror alle hestemennesker ved, hvad jeg mener, når jeg siger sådan. Jeg savnede også udviklingen og de daglige små sejre i ridningen og følelsen efter en god ridetur.

”Jeg savnede at være sammen med hestene. Man knytter sig jo til sine heste og har et bånd til dem. En af mine heste blev solgt lige som jeg tog afsted. Jeg kom hjem og var med til handelsundersøgelsen.”

Hvilke tanker har du gjort dig om fremtiden for dig og hestene?

”Jeg har en enkelt hest, som jeg primært har ansvaret for, nu her efter jeg er kommet hjem. Som det ser ud nu, er jeg ikke klar til at lægge det på hylden.”

”Det betyder både noget at jeg har fået job som fuldmægtig i den virksomhed og afdeling hvor jeg har arbejdet under mit studie, men det betyder også noget at jeg har en hest, som jeg er rigtig glad for. Det er en 7 års hest, som ikke er så langt i sin uddannelse.”

”Ikke-hestemennesker kan have svært ved at forstå hvordan det kan være afstressende at have flere opgaver i hverdagen, som hestene jo giver, men det gælder om at stresse af med det rigtige. I Paris brugte jeg cyklingen for at få motion, frisk luft og natur. Det kan måske godt blive en plan B senere i livet, hvis tiden ikke længere er til hestene, men det giver ikke det samme. Man kan godt være glad og træt efter en cykeltur, men det er ikke det samme kick for mig.”

”Jeg vil ikke lægge skjul på at jeg har personlige ambitioner, og godt kan lide at konkurrere, men i bund og grund, så holder jeg af hestene og kan ikke undvære dem. Det er en god makker, som man glæder sig til at være sammen med.”

Nikolaj slutter: ”Hestene trækker selvom jeg har travlt og er træt. De er vores kæreste eje, og vi vil gå gennem ild og vand for dem. Jeg gør det, fordi jeg ikke kan lade være.”

Seneste på HorseJournal

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *