Tilsynsbesøg i Hestesag – Hvad er status dagen derpå?

Billede fra Hestens Værn #aldrigmere i relation til sagen om vanrøgtede heste i Skals 2023

Foto: Hestens Værn

Sagen startede på Facebook, og i gruppen “Stop Mishandlingen på Viegård Stutteri Aps” er der i dag mange der tager stilling til gårsdagens tilsynsbesøg.

Hele dagen blev tilsynsbesøget på Stutteri Viegård i Skals fulgt tæt af diverse medier. I aftes d. 23. august kl. 2009 offentliggjorde Politiet følgende:

Tilsynsbesøg

Midt- og Vestjyllands Politi, Viborg Kommune og Fødevarestyrelsen er onsdag aften færdige med tilsyn på Stutteri Viegård. Midt- og Vestjyllands Politi har i samarbejde med Fødevarestyrelsen og Viborg Kommune gennemført et nyt tilsyn på stutteri Viegård ved Viborg. Myndighederne indstiller nu selve tilsynet, men arbejder fortsat videre med sagen.

”Vi har gennemført en stor og uanmeldt kontrol i dag. Bygninger og marker, som politiet kender til blandt andet igennem anmeldelser og henvendelser fra borgere, er nu undersøgt til bunds”, siger vicepolitiinspektør, Christian Toftemark fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Myndighederne har gravet flere steder på forskellige adresser. I jorden er fundet cirka 50 nedgravede heste.

”På tilsynet har vi konstateret, at der er nedgravede heste. Der er ikke hverken søgt eller givet tilladelse til nedgravning. Det er ulovligt og et brud på miljøbeskyttelsesloven.” siger Hans Jørn Laursen, direktør for Teknik- og Miljø i Viborg Kommune.

”Dele af de opgravede heste vil desuden blive sendt videre til undersøgelser, hvor patologer vil forsøge at fastslå, hvorvidt hestene døde som resultat af udsultning.” siger Flemming Kure Marker, veterinærchef i Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har i samarbejde med politiet kontrolleret cirka 390 levende heste på stutteriet.

Under tilsynet har stutteriets ejer og ansatte samarbejdet med myndighederne. Ejeren har desuden givet sit samtykke til, at Midt- og Vestjyllands Politi kan oplyse offentligheden om, at kontrollen af de levende heste vil medføre et større antal pålæg som følge af uforsvarlig behandling af heste, men at der ikke er fundet heste, hvor forholdene kan kategoriseres som groft uforsvarlig eller mishandling.

”Vi arbejder videre med efterforskningen også efter i dag.” slutter vicepolitiinspektør Christian Toftemark. Myndighederne har ikke yderligere oplysninger om sagen på nuværende tidspunkt.

Kilde: politi.dk

Nedenfor kan du se eller gense pressemødet, som blev afholdt onsdag eftermiddag.

Dyrenes Beskyttelse

I et opslag på Dyrenes Beskyttelses Facebook. (Link) Blev nedenstående delt.

“Godt, at der endelig bliver gravet i stutteri-sag. I løbet af i dag har myndighederne taget nye midler i brug i efterforskningen af anmeldelserne om vanrøgt og mishandling af heste på Stutteri Viegård ved Viborg. Politiet har i samarbejde med Fødevarestyrelsen og Viborg Kommune gravet flere lig af heste op ad jorden ved adresser knyttet til stutteriet. Kommunen deltager, da nedgravning af dyr kan være i strid med miljølovgivningen.

Det er på tide. Allerede i 2018 skrev Dyrenes Beskyttelse om stutteriet til politiet på baggrund af en henvendelse til vagtcentralen 1812. I henvendelsen gøres der blandt andet opmærksom på, at der ifølge lokale kilder er udført nedgravning af heste på grundene. Siden har Dyrenes Beskyttelse anmeldt stutteriet igen i 2020 og 2021.

Dagens aktion mod stutteriet ved Viborg viser, hvad der sker, når alle midler tages i brug i efterforskningen af dyreværnssager. Men det er desværre ikke det generelle billede.

Der skal sikres flere og permanente ressourcer til dyreværnsenhederne over hele landet, og strafferammen for dyremishandling skal hæves, så politiet blandt andet kan bruge aflytning i efterforskningen. Samtidig skal udrykning til sager som denne ske hurtigere gennem opprioritering på tværs af myndigheder. Det er ikke tilfredsstillende, når sagerne på grund af manglende ressourcer ikke prioriteres eller sagsbehandles for langsomt. Der er mange dyr, hvis lidelser kunne forkortes med flere ressourcer, hvilket bør fylde i de kommende forhandlinger om et nyt politiforlig.”

Hestens Værn

Hestens Værn delte ligeledes i går et opslag på deres Facebook (Link) lydende. “Hvor er vi glade !! Her til morgen er politi, kommune og myndighederne rykket ud på en omfattende aktion på Viegård Stutteri. Flere ejendomme undersøges. Vi er taknemmelige for at myndighederne tager affære

Senere på dagen blev følgende opslag delt ligeledes på Hestens Værns Facebook sammen med billedet med hashtagget #aldrigmere som vi har tilladt os at gengive øverst i denne artikel.

“Vores hestehjerter bløder når vi ser de makabre billeder fra Skals…. Det her må aldrig ske igen…Du kan medvirke til dette, ved at skrive under på borgerforslaget, der skal sikre, at denne type sager aldrig finder sted på dansk jord igen. Og gem gerne dette billede og brug det på sociale medier for at sprede budskabet …. Ingen dyr fortjener dette. Tak til alle jer der vedholdende har været med til at kæmpe for at dette kunne få en ende!!”

Fra HorseJournals side vil vi ligeledes gerne dele muligheden for at hjælpe heste i nød, gennem Hestens Værns arbejde. Dette kan gøres på Mobilepay til Hestens Værn 428818

Læs seneste på HorseJournal

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *