Konfliktadfærd hos danske heste skal nu under lup

Konfliktadfærd hos heste skal nu under lup.

Foto: Pexels

HorseJournal bringer her et uddrag af artiklen: Konfliktadfærd hos danske heste skal nu under lup, udgivet af Aarhus Universitet.

Konfliktadfærd

Når hesten slår med hovedet, pisker med halen eller åbner munden under ridning kan det være tegn på ubehag, smerte eller frustration. Nyt projekt på Aarhus Universitet skal bane vejen for, at vi bliver bedre til at genkende konfliktadfærd og dermed forebygge skader hos hestene.

Nyt projekt

Janne W. Christensen, som forsker i hestes adfærd ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet, og projektpartner og dyrlæge Mette Uldahl, skal sammen gennemføre et nyt projekt. Projektet har til formål at undersøge forekomsten af konfliktadfærd hos danske rideheste i forskellige discipliner. Desuden vil forskerne se på sammenhængen mellem specifikke adfærdsmarkører, stressfysiologiske parametre og forekomsten af mundsår.

”Det er utroligt vigtigt, at vi bliver bedre til at genkende de adfærdsmæssige tegn på ubehag, smerte og frustration hos hestene. Dermed kan ryttere, trænere, dommere og andre officials bedre opdage konfliktadfærden i tide. Det bliver lettere at gribe ind og forebygge, før det bliver til varige skader”, fortæller Janne W. Christensen.

Det nye projekt

Det nye projekt består af tre dele

 1. I den første del vil der blive analyseret data fra videooptagelser fra konkurrencer med fokus på:
  1. Forekomst af konfliktadfærd hos islandske konkurrenceheste
  2. Konfliktadfærd hos varmblods-konkurrenceheste hhv. med og uden mundsår
    
 2. Anden del er et eksperimentelt studie, hvor sammenhængen mellem konfliktadfærd, mundsår, tøjletræk og fysiologiske parametre (herunder spytkortisol og hjerterytme undersøges hos 25-30 rideheste.
   
 3. I den tredje del af projektet vil der (på baggrund af del 1 og 2 samt tilgængelig videnskabelig litteratur) blive udarbejdet uddannelsesmateriale med illustrationer og videoklip. Herefter vil grupper af ryttere, trænere og dommere gennemgå et kort kursus i genkendelse af konfliktadfærd, og pålideligheden i genkendelse af adfærden vil blive undersøgt.

følge Janne W. Christensen vil man gennem uddannelse i genkendelse af konfliktadfærd kunne reducere forekomsten af skader i hestens mund samt forbedre den generelle hestevelfærd:

”Det vil vi kunne opnå. Dels fordi ryttere og trænere får mulighed for at tilpasse udstyr og træningsmetoder, når de bliver opmærksomme på adfærden. Og dels fordi integration af konfliktmarkører i bedømmelsen af heste i sport har stor indflydelse på, hvordan heste fremvises til konkurrence og hvilke typer af adfærd, der anses som normale og acceptable i sporten”.

Projektet løber i perioden 2023 – 2025. Du kan læse den fulde artikel via linket i kildehenvisningen nedenfor

Kilde: anivet.au.dk

Læs seneste på HorseJournal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *