Hvorfor bringer hestesko held?

Hestesko Foto Mette Halkjær Rasmussen

Foto: Mette Halkjær Rasmussen

Hesteskoen er et af de mest genkendelige symboler på held, men hvorfor siges det egentlig at hestesko bringer held? 

Legender og myter

Ordet legende betyder ifølge Den Danske Ordbog: En fortælling, ofte fra ældre tid, om en hellig person eller en fantastisk begivenhed. En fantastisk, men ofte usand historie, hvor en kendt person eller ting, er genstand for mytedannelse.

En myte beskrives således, ligeledes i Den Danske Ordbog: En traditionel beretning om guders eller overmenneskelige skikkelsers liv og gerninger, som kritikløst og ofte fejlagtigt accepteres af mange mennesker.

Jern

At der findes held i hestesko, har sandsynligvis sine rødder i tanken om, at jern har en særlig evne til at holde onde ånder væk.

Tallet 7

Da hesten desuden traditionelt blev skoet med syv søm, og syv blev betragtet som det helligste tal, var hesteskoen allerede tidligt forbundet med det.

Legenden om Dunstan

Ifølge denne legende var en mand ved navn Dunstan smed i 900-tallets Baltonsborough i Sydengland. En dag blev han opsøgt af Djævlen, hvis hest havde tabt sin ene sko. Djævlen bad derfor smeden om at lave en ny. Dunstan lod sig ikke mærke med, at han havde genkendt den onde selv. Han smedede skoen. Pludselig greb Dunstan om Djævlens næse. Med en glødende tang hamrede han hesteskoen fast på djævlens fod i stedet. Djævlen brølede af smerte, men før han blev befriet for skoen, måtte han love, at han aldrig ville gå ind i et hus, hvis der hang en hestesko over døren.

Sandsynligvis overbeviste legenden de overtroiske mennesker i middelalderen om at sømme en hestesko op over deres dør – hvilket førte til flere myter:

Den mest velkendte er, at hesteskoen skal hænge med enderne opad, så den kan fange heldet. Hvis enderne hænger nedad, ryger heldet ud. Nogle mener også, at hesteskoen skal være brugt, før den bringer held.

Kilde: Historienet.dk

Seneste indlæg på HorseJournal

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *