Hvilken forskel gør det at ride med en rigtig ride-bh?

Foto: Nemhorse

Advertorial: Betalt indhold

Hvilken forskel gør det at ride med en rigtig ride-bh? Synes du, at det der med at vælge en god ride-bh er svært? Så er du ikke alene. Læs med her og få tips til hvad du skal gå efter, når der skal købes ride-bh.

Et vigtigt stykke rideudstyr for kvinder

Du har helt sikkert investeret i en lækker godkendt ridehjelm, måske også i sikkerhedsvest, lækre støvler, en velsiddende funktionel jakke og ridebukser. Men har du også købt en ordentlig ride-bh til dig selv? En der beskytter og støtter dine bryster under ridning?

En sports-bh er et vigtigt stykke rideudstyr for kvinder på linje med hjelm, eller sagt med andre ord: burde være. For det er ikke alle, der er opmærksomme på de strabadser, vi udsætter vores bryster for, når vi er i fuld bevægelse – og de skulle jo gerne blive ved med at se pæne ud, ik’?

Det kan en god sports-bh hjælpe med. Fordi uden bh bevæger dine bryster sig både op og ned, fra side til side og ind og ud. Brysterne bliver kastet rundt i et ottetals-mønster, når vi er i bevægelse. Sådan en karruseltur er hårdt for brysterne, og det kan også meget let komme til at gøre ondt, fordi tyngdekraften hiver og slider i brysterne.

Forebyg skader og hængebryster

Vidste du, at en god sports bh kan mindske brysters bevægelse med mere end 70% når vi kvinder hopper, danser, løber eller rider? For når du er i fuld bevægelse, så går dine bryster nærmest i selvsving!

Brysterne består af væv, fedt og hud. Der er ingen knogler eller muskler, der kan få hold på sagerne, og dermed bliver det de såkaldte *Cooper’s ligamenter, der får seriøse tæv, når du er i fuld vigør.

Ved at bruge en kvalitets sports-bh kan du altså derfor både beskytte, og forebygge skader på brysterne, der (på længere sigt) kan udvikle sig til hængebryster. Derfor giver det mening at prioritere en decideret sports-bh frem for en almindelig bh. For en helt almindelig hverdags-bh er ikke bygget til at klare strabadserne under hårdt fysisk arbejde – hverken i stalden eller under ridning (eller nogen anden sport for den sags skyld).

Heldigvis er der kommet mere og mere fokus på brug af ride/sports-bh, og designerne har fået øjnene op for det lækre look. Der arbejdes med mere feminine snit, bredere og polstrede stropper, åndbarhed og svedtransporterende stretch-stof. Udvalget er stort, og nogle bh’er er bedre end andre.

Hvad er så en god sports bh?

En god sports-bh bør vælges efter bryststørrelse, type af træning, materiale og pasform. Det er naturligvis også meget vigtigt, at den føles behagelig for dig at have den på. Er din bh ukorrekt, så den f.eks. ikke støtter nok, gnaver i skulderen, trykker barmen eller på anden måde generer dig, kan det forstyrre din opstilling, og dermed rideoplevelsen for både dig og din hest.

Det er jo indlysende, at jo større bryster, des mere bevægelse. Men mange kvinder med mindre bryster tror fejlagtigt, at de ikke behøver at støtte deres bryster. Det kunne ikke være med forkert. Alle kvinder bør bruge en sports-bh, for selv små bryster kan bevæge sig rigtig meget, når de udsættes for high impact sport. En almindelig bh er bare ikke nok, når det gælder ridning.

Foto: Nemhorse

Bliv bh-fittet af Danmarks eneste ride-bh specialist

Tina Bjerregaard, som er ride-bh specialist og salgschef for Q-Linn sportslingerie hos virksomheden Sadelmager Jan Guldborg, fortæller at mange kvindelige hesteejere og ryttere kan med fordel bruge mere støtte af barmen, både for at kunne sidde roligt med overkroppen når de rider, føle sig godt tilpas i sadlen og når de er fysisk aktive mange timer i stalden hver dag.

”En korrekt støttende sports bh giver ikke bare en bedre oplevelse imens du rider – det beskytter også brystvævet og giver færre skulder-, ryg- og nakkegener i hverdagen for rigtig mange kvinders vedkommende.” fortæller Tina Bjerregaard.

Tina Bjerregaard har derfor specialiseret sig i ride bh fitting – herunder særligt bh’erne fra Q-Linn sportslingerie – netop fordi de er udviklet af ryttere til ryttere. Hun står til rådighed for assistance med Q-Linn sports Bh fitting, og mere information om det efterhånden meget populære sports BH brand.

Foto: Nemhorse

”Bh fittingen kan enten foregå ved at bestille et fittingsæt online, eller efter aftale i vores Q-Linn showroom ved Tappernøje på Sydsjælland. Og med helt op til 55 størrelser indenfor flere af bh-modellerne er der en god chance for, at vi kan hjælpe med en optimal sports bh til langt de fleste” slutter Tina Bjerregaard.

12 gode råd, og det bør du vide om valg af sports-bh til dig og dine bryster

 1. Din barm ændres hele livet, fx. ved vægttab muskelopbygning, graviditet. Derfor er det vigtigt jævnligt at tjekke, at du bruger korrekt størrelse bh. Måske har din krop ændret form siden dit sidste køb?
 2. Få hjælp til fitting af en professionel bh-fitter. De fleste af os bruger desværre en forkert størrelse. Faktisk viser undersøgelser, at op til 70% kvinder bruger en forkert bh-størrelse.
 3. Vær kræsen, og forkæl dig selv. Din ride-bh bør være udført i kvalitetsmaterialer i åndbart og svedtransporterende stretch-stof og i en pasform, der matcher dig.
 4. Din ride-bh skal have brede, polstrede stropper: Smalle stropper har tendens til at gnave i skulderen, og kan give røde mærker, gnavesår og hovedpine.
 5. Din ride-bh skal have justeringsmuligheder, så den kan justeres i både skulderstropper og omkreds. Pasform er vigtigt. *Prøv dig frem, og prøv flere forskellige typer indtil du finder den, der passer dig. Der findes flere forskellige gode sports bh’er med et gennemtestet design.
 6. Når du køber din nye ride-bh, må den gerne sidde godt til, da en sports-bh kan give sig lidt med tiden (tjek med din forhandler).
 7. Forlæng levetiden ved at vaske bh’en i vaskepose. Det beskytter bh-bøjler, hægter og tekstil.
 8. Vær opmærksom på, at bh’en kan “vokse” / give sig i brug og efter vask. Tjek pasformen løbende og køb en ny, hvis den med tiden ikke længere støtter nok.
 9. Har du mere end én bh på når du rider i dag? Så er det tid til at finde et andet Bh-mærke, der støtter bedre og kan løse opgaven i én og samme Bh.
 10. Stor barm? Gå efter højtlukkende brystskål og eventuelt en kraftigt støttende racerback-lukning (bryder-ryg).
 11. Lille barm? Ja, du bør også bruge en god sports bh, når du rider.
 12. Nej, en helt almindelig bh kan ikke klare strabadserne, når du rider.

Ride-bh test: Hør hvad andre ryttere siger om at bruge en rigtig ride-bh.

En række ryttere- både voksne og unge – har testet ride bh´er af mærket Q-Linn Sportslingerie som forhandles i Danmark af Sadelmager Jan Guldborg.

Ride- og sports bh kollektionen fra Q-Linn sportslingerie er udviklet af ryttere til ryttere med særlig fokus på komfort og støtte af hele brystregionen.  Du kan se og høre testrytternes erfaringer og konklusioner med Q-Linn i videorne herunder:

Advertorial: Betalt indhold

Seneste på HorseJournal

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *