Hestenes Nytår

Hestenes Nytår

Foto: Mette Halkjær Rasmussen

Hestenes Nytår. At give dine heste en tryg nytårsaften, især med hensyn til fyrværkeri og larm, kræver planlægning og forståelse for hestenes behov.

Tilvænning

Tilvænning er altid godt. Vi er så tæt på Nytår, at det knap kan gøres i år, men hvis dine heste er meget urolige kan tilvænning til lydene fra fyrværkeri være en god idé, at starte i god tid til næste år. Start med at afspille lyde af fyrværkeri på helt lavt niveau og øg gradvist volumen.

Her er nogle tips, som du kan nå at implementere i år:

Lokale Regler

Bor du i nærheden af beboelsesområder, vil du sikkert mellem jul og nytår, og måske allerede tidligere, få en idé om hvornår fyrværkeriglade mennesker, synes det er sjovt at fyre fyrværkeri af. Nogle steder allerede inden skumringen.

Nogle byer laver henstilliger til borgerne om at undlade at fyre fyrværkeri af i visse tidsrum, for vise hensyn til dyr, specielt så hundeluftning kan foregår på tryg vis. Måske det også kan komme din planlægning til gode.

Sikkerhed

Sørg for at stalden er sikker og fri for farer. Fjern eventuelle genstande, som hestene kan skade sig på, hvis de bliver skræmte. Undgå at binde hestene fast.

Rutine

Heste er vanedyr, så forsøg at holde deres daglige rutine så normal som muligt. Fodring, udmugning og andre aktiviteter bør holdes på de sædvanlige tider.

Undgå Isolation

Er dine heste vant til at være sammen, så lad dem så vidt muligt også være sammen nytårsaften, så de kan finde ro i hinandens selskab. Lad lyset brænde og spil evt. dæmpet musik for at kamoflere larm fra fyrværkeri.

Foder og vand

Sørg for, at hestene har nok foder og frisk vand. Tyggeaktivitet kan være beroligende for heste.

Nærvær

Din tilstedeværelse kan være beroligende for hestene. Hvis det er muligt, tilbring tid med dem især når fyrværkeriet er mest intensivt.

Kontinuerlig Overvågning

Hold regelmæssigt øje med hestene gennem natten for at sikre, at de er okay.

Beroligende midler

I svære tilfælde, eller hvis en hest udviser en høj grad af angst, kan det være værd at tale med en dyrlæge om muligheden for beroligende midler.

1. Januar

Sæt evt. ekstra tid at til at ordne boks/løsdrift, da hestene trods diverse tiltag ofte er mere urolige nytårsnat end ellers.

Læs også seneste på HorseJournal

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *