Foto: Pexels
Hørfrø kan bruges til alle typer af heste, og er et super godt supplement at give pga. dets mange gode egenskaber. Hørfrø vil i større mængder kunne øge huldværdien, men samtidig kan det have en positiv indflydelse på et vægttab i mindre mængder, da omega 3 er gavnligt for insulinfølsomheden.
Kort om hørfrø
Hørfrø kommer fra hørplanten, der er en etårig spinkel plante. Blomsterne er små og traditionelt lyseblå og planterne kan blive mellem 60-120 cm høje. Frøene sidder i en kapsel med 5 rum og med i alt 10 frø. Man ved, at hørfrø har været dyrket i mere end 10.000 år og omfatter to nytteplanter; oliehør og spindehør. Spindehør bruges til tekstiler, mens oliehør bruges både til hørfrø og fremstilling af linolie. Frøene indeholder i gennemsnit 40% fedt, 20% protein og 30% letfordøjelige fibre. Hørfrø er en af de få vegetabilske kilder til omega-3-fedtsyrer hovedsageligt alfa-linolensyre.
LÆS OGSÅ: En gylden nøgle til velvære hos din hest – Gurkemeje
Hørfrø til heste
Flere forskningsstudier peger på hørfrøets gode egenskaber for vores heste, når de tilsættes foderet.
- Anti-inflammatorisk, hvilket kan gavne heste med slidgigt og luftvejslidelser
- Højt omega 3 kontra omega 6
- Forbedring af huld
- Understøtter hestens immunforsvar
- Regulering af hormoner
- Øger vitaliteten af hud og pels
- Rig på lignan, som virker som en antioxidant og kan reducere frie radikaler i kroppens celler
- Kilde til kvalitets-protein og essentielle aminosyrer som lysin
- Fibrene indeholder slimstoffer, der kan ”smøre” tarmen
Hestens daglige foder bør ideelt set hovedsageligt af grovfoder. I hø og wrap vil der ofte kun være meget små mængder omega 3 fedtsyrer. Det kan derfor være en fordel at tildele hørfrø i hestens foder.
Frøet har dog en meget hård skal, og fodres de hele, vil fordøjeligheden af næringsstofferne være begrænset. Det anbefales derfor at behandle frøene inden fodring. Der findes dog produkter hvor frøene er forbehandlet og dermed kan gives uden yderligere forarbejdning.
LÆS OGSÅ: Stråfoder inden træning
Anbefaling
Det anbefales at starte langsomt op og øge mængden i løbet af en uges tid. Der gives mellem 20-50 g pr. 100 kg. kropsvægt dagligt. Kommer dosis over 300 g pr. dag anbefales det at kontakte din foderekspert, da du så skal være opmærksom på at få justeret forholdet mellem calcium-fosfor.
Kilde: LI. Haspeholm