Frederiksborg Hesten – Verdens ældste stambogsførte race!

Foto: Juvel Vejvad Årets Hingst 2022

Frederiksborghesten – Verdens ældste stambogsførte race, er et stykke dansk kulturhistorie. Racen blev grundlagt i det kongelige stutteri på Frederiksborg. I 1560 erhvervede Kong Frederik II herregården Hillerødsholm og opførte første del af Frederiksborg Slot. I årene 1600-1620 rev hans søn Christian IV dog slottet ned og det blev opbygget som det renæssanceslot, der står så flot i Hillerød i dag. (Kilde: Frederiksborg Slot)

Historien

Det var ligeledes Frederik II (1534-1588) der grundlagde stutteri driften. På Frederiksborg begyndte man at samle det bedste hestemateriale fra forskellige kongelige stutterier. Christian IV (1577-1648) var, som sin far, også stærkt interesseret i hesteavl. Han udvidede stutteriet med betydelige indkøb, formodentligt fortrinsvis spanske heste. Det er da også Christian IV, som betegnes som den egentlige grundlægger af racen, idet det var ham, som etablerede den stutteriadministration, som startede med at stambogsføre hestene.

Formål med avlen

Avlen stod på to ben, dels var formålet at avle lette rideheste til den høje rideskole og sværere køreheste til hoffet. Avlen foregik ved løsdrift i indhegnede skovvange. Hestene var inddelt i stod. Et stod bestod af omkring 18 hopper. Hvert forår blev en udvalgt hingst sluppet ind til stodhopperne. Avlen blev i begyndelsen drevet som blandingsavl uden bestemte principper med stadige indkøb af fremmede hingste.

Efter enevældens indførelse i 1660 blev der, efter forbillede fra det franske hof, stillet større krav om luksus og pragtudfoldelse ved de kongelige ceremonier. De kongelige stalde fik repræsentative opgaver som aldrig før. Nu skulle hestene i et forspand være ganske ens, både i lød, aftegning og størrelse. For at imødekomme disse krav deltes stoddene efter farve, hvorefter der blev drevet renavl indenfor de forskelligt farvede stod. Der var f.eks. røde, sorte, skimlede og sidst, men ikke mindst de fornemste af dem alle, de hvide stod, der leverede hvide heste til kongens karosse, og som igennem tiderne var stutteriets stolthed.

Glansperiode

Denne avl lykkedes så godt, at Frederiksborgstutteriet i de følgende næsten 100 år oplevede en glansperiode, hvor hestene herfra blev anerkendte og berømte over hele Europa for deres ædle blod og deres skønne elegante former. De blev i stor udstrækning benyttet til forædling i mange europæiske stutterier.

Idet Frederiksborghesten blev brugt både som kørehest og ridehest, var der bred interesse om racen. Dette gjorde racen meget populær, men gjorde også at mange heste blev eksporteret til udlandet, og bestanden her hjemme svandt ind. I midten af 1800 tallet var bestanden for lille til avlens fortsatte succes. Stutteriet blev nedlagt omkring 1871, og avlen med Frederiksborgheste fortsatte herefter på privat basis ude hos bønderne.

Avlen i dag

Avlen i dag varetages stadig på privat basis. Avlerne er organiseret igennem Frederiksborg Hesteavlsforeningen, der tæller godt 150 medlemmer.

Der er i dag registreret omkring 2000 Frederiksborgheste, heraf avles der årligt med 80 hopper og 20 hingste, og der fødes omkring 50 føl om året.

Foto: Yvett Fuglebjerg – Årets hoppe på Sjælland 2022

Indenfor det seneste årti har der været en stigende interesse for racen også fra udlandet, således findes der i dag Frederiksborgheste i flere skandinaviske og europæiske lande, og enkelte så langt væk som USA og Australien.

Stambogsføringen

Frederiksborghesten er en meget alsidig hesterace med et super temperament. Ofte kan både vokse og børn ride den samme hest. Racen er bevaringsværdig og der arbejdes hårdt på at udbrede kendskabet for at sikre bevaring i fremtiden. Det er svært at finde gode voksne Frederiksborgheste til salg, så drømmer man om en Frederiksborghest er det en god ide at investere i et føl til fremtiden. 

Foto: Hasfeldts Chawal – føl i fuldt firspring.

Det var lidt om Frederiksborghesten – Verdens ældste stambogsførte race. Hesteavlsforeningen er moderforbund for racen globalt, og er eneste godkendte stambogsførende organisation på verdensplan for Frederiksborghesten. I foreningen arbejdes der i dag med avl af brugsvenligeheste, som i dag bruges i alle ridesportens discipliner.

Avlsforeningen er medlem af Landsudvalget for Heste, paraplyorganisation for den organiserede hesteavl i Danmark. Du kan læse mere om foreningen og Frederiksborg racen på foreningens hjemmeside.

Kilde: Formand Liza Hasfeldt og fhf.dk

Læs relaterede indlæg på HorseJournal

Læs om Karlas besøg på Lipica, som er verdens ældste Lippizaner Stutteri. Her fik Karla fortalt at en ud af de seks hovedlinjer i avlen, er gundlagt ved Frederiksborg hingsten Pluto

Link til Karlas Gæsteblogindlæg

Læs også med på bloggen Birchgaarden, hvor Karina og Sofie fortæller om stort og småt med deres Frederiksborgheste.

Link til bloggen Birchgaarden

Læs seneste indlæg fra HorseJournal

Posted in Avl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *