Er din hest registreret i CHR?

Foto: Helena Lopes

Næsten 20.000 hestehold er i løbet af det seneste år blevet registreret i myndighedernes centrale husdyrregister, sådan som EU-lovgivningen kræver det. Fødevarestyrelsen har netop startet en vejledningskampagne om registrering af heste. Frem mod nytår er der planlagt 200 besøg hos private hesteejere, rideskoler, stutterier og hestepensioner.

Hvad er CHR?

Alle steder, der holder heste, skal registrere sig digitalt i Det Centrale Husdyrbrugsregister som forkortes CHR. Lovpligtig registrering af alle heste skal værne dyrene mod smitsomme sygdomme.

Det er den ansvarlige for hesteholdet, der skal lade sig registrere, og derfor afhænger registreringen ikke af, hvem der ejer den jord eller de bygninger, hvor hestene opholder sig. Hvis man som hesteejer eksempelvis lejer et stykke mark af naboen, og man selv står for fodring og tilsyn, er det hesteejeren og ikke naboen, der skal registrere hesteholdet.

Kravet om registrering af hestehold gælder også steder, hvor heste opholder sig midlertidigt, eksempelvis dyrskuer, kåringer og stævnepladser. Fordi det netop er i kontakt med andre heste, at smittespredning kan opstå.

Besøg af Fødevarestyrelsen

Der er tale om et dialog- og vejledningsbesøg, hvor vi minder både private og professionelle om, at de skal huske at få styr på den lovpligtige registrering. For uden det overblik, der følger med en registrering af hvilke heste, der befinder sig på de enkelte hestehold, får Fødevarestyrelsen svært ved at standse smittespredningen, hvis alvorlige hestesygdomme som afrikansk hestepest eller West Nile Fever pludselig får tag i Danmark, forklarer veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle, i en webnyhed på Fødevarestyrelsen.dk

Registreringerne af heste er også et vigtigt værktøj i kampen mod infektionssygdommen contagiøs eguin metritis (CEM), der allerede forekommer i den danske hestebestand.

Registrering af hesteholdet

Hesteholdet får tildelt et CHR-nummer og dette nummer er altså tilknyttet stedet og ikke ejeren af stedet. Hesteholdet bliver tildelt et besætningsnummer, som skal bruges, når den enkelte hest indberettes til CHR. 

Hestehold kan oprettes enten på Landbrugsindberetning.dk eller via appen ‘CHR’ som kan hentes i App Store eller Google Play

Registrering af alle heste

Alle heste skal registreres på et besætningsnummer. I ​​​​app’en ‘CHR’ knyttes den enkelte hest således til deres opstaldningssted. Det er den ansvarlige for hesteholdet, der skal foretage registreringen. 

Det er kun heste, der står på stedet i mere end 30 dage, som​ du skal knytte til hesteholdet i CHR. Der er dog nog​le få undtagelser fra de 30 dage ved særlige aktiviteter, hvor der gælder andre frister.

Link til Fødevarestyrelsens Guide til Registrering og Flytning af Heste.

Kilde: fødevarestyrelsen.dk

Læs også seneste på HorseJournal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *