Friends, Forage & Freedom

De 3 F´er i Hestehold.

Foto: Pexels

Friends, Forage & Freedom. De 3 F´er i Hestehold. Dette indlæg referere til en artikel på sitet: World Horse Welfare, hvor emnerne Venner, Grovfoder og Frihed berøres. Indlægget gennemgår de tre elementer. Hvorfor de er vigtige for hestene, samt argumenter for hvorfor vi bør give hestene et liv centreret omkring disse tre væsentlige behov.

Venner

Heste er sociale byttedyr, og som sådan er socialisering med andre heste en vital del af deres daglige liv. Ideelt set bør heste på fold som en del af en flok, da det hjælper dem med at føle sig trygge og opbygge sociale bånd gennem adfærd såsom gensidig pleje, leg og hvile med hinanden. At give hesten mulighed for fysisk kontakt er vigtigt for både velfærd og mentalt velbefindende.

Hvis dette ikke er muligt, så kan et alternativ være at gå med hesten for hånd, sammen med en anden hjælper og hest. Går hesten på enefold, er det vigtigt at den kan se andre heste. Dette gælder også i stalden.

Grovfoder

Grovfoder er vigtigt i hestenes fodersammensætning, og selvom heste er meget forskellige, så bør dette tænkes ind i alle hestes daglige foder. Om det er i form af frisk græs, wrap, hø eller forskellige græsblandinger, kan være individuelt fra hest til hest.

Lang tyggetid

Om muligt vil heste tilbagelægge store strækninger dagligt, og bruge det meste af dagen på at spise. Det kan derfor være godt at forsøge at forlænge hestens tyggetid.

Mental sundhed

Grovfoder forlænger tyggetiden, hvilket er vigtigt for hestes mentale velbefindende, da de har et adfærdsmæssigt behov for at bruge det meste af dagen på at spise.

Heste, der ikke får opfyldt deres adfærdsmæssige behov, er mere tilbøjelige til at udvise uønsket adfærd.

Fysisk sundhed

Grovfoder er også afgørende for fordøjelsessundheden. Grovfoder er vigtigt for tarmfunktionen, da en passende fuld mave-tarmkanal kan hjælpe med at reducere forekomsten af ​​kolik og mavesår.

Ud over grovfoder skal de fleste heste forsynes med yderligere vitaminer og mineraler i en eller anden form for at sikre, at de får de korrekte mængder mikronæringsstoffer.

Frihed

Bevægelsesfrihed er ligeledes vigtigt for hestes fysiske og mentale velbefindende. Heste kan bevæge sig 10-20 km om dagen, hvis de har muligheden.

Selvom dette er udfordrende i de fleste hjemlige miljøer, er der mange måder at give din hest muligheder for at bevæge sig på. Daglig fold i flok og varieret terræn er den bedste mulighed, men alle former for frihed på fold vil være gavnligt.

Ridning og jordarbejde giver naturligvis også bevægelse. “Frihed” betyder dog ikke kun frihed til at bevæge sig – det betyder også valgfrihed. Dette er et vigtigt element for at opretholde hestes velfærd og velvære.

Valg kan indarbejdes i din hests liv ved at tilbyde forskellige fodermuligheder og præsentere foder på forskellige måder (f.eks. hønet, høkasser og løs).

Forskellige underlag og områder på folden kan også være gavnlige.

At være på fold med andre heste giver også den enkelte et element af valgfrihed. Den kan vælge hvem den vil lege med, være mest sammen med, klø eller hvile med.

At prøve at inkorporere ovenstående elementer i din hests dagligdag, er med til at opfylde dens grundlæggende behov.

Kilde: Horsewelfare.org

Følg os på Facebook og Instagram

Få links til nyheder fra HorseJournal direkte på dine sociale medier.

HorseJournal Facebook

HorseJournal Instagram

Brænder du for at dele din viden om ovenstående eller andre emner, så opret din egen profil på HorseJournal.dk lige her

Det er nemt og ligetil, og så er det GRATIS! Du kan endda vinde præmier ved at blogge på HorseJournal. Det kan du læse mere om lige her: Bloggerkonkurrence – Vind 2.500 kr.

Læs også seneste på HorseJournal

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *