Advertorial: Udfordringer når unge piger skifter fra pony til hest

Udfordringer når unge piger skifter fra pony til hest.

Ægteparret Jan Guldborg og Tina Bjerregaard , som står bag virksomheden “Sadelmager Jan Guldborg“, er specialister på hvert sit felt indenfor god støtte under ridning. Foto: Purepress

Advertorial – Betalt Indhold

Sadelmager Jan Guldborgs opfordring: Vær særligt opmærksom på de udfordringer, som kan opstå når unge ryttere skifter fra pony til hest.

En korrekt opstilling i sadlen kan hurtigt udfordres, hvis ikke rytter og hest får de rigtige betingelser. Og særligt unge piger har flere udfordringer, som ofte underkendes, men er værd at være opmærksom på.”

Korrekt støtte og opstilling

Korrekt støtte og opstilling i sadlen påvirker både hestens og rytterens oplevelse af rideturen. Det er ikke kun vigtigt for voksne. Der er en række opmærksomhedspunker for især unge ryttere, som er værd at have styr på.

Der sker meget med kroppen for piger i teenagealderen. Mange tager et ryk i højden og hos de fleste vokser barmen. Det er også i denne periode, at mange piger skifter fra pony til hest. Sammenlagt med større bevægelser hos en hest i forhold til en ponys, kan ændringerne i fysikken hos unge kvindelige ryttere udfordre på flere måder.

Balancepunkt, rytterens og hestens størrelse kontra sadel

Blandt andet skal rytteren ofte finde balancen på ny, for at kunne sidde afslappet på hesten og give de korrekte signaler. Det har betydning for det korrekte match og valg af både hest og sadel. Anatomien skal passe sammen, og det er vigtigt at være realistisk omkring størrelsen af både hest og rytter.

Hestens størrelse, rytterens benlængde og vægt kontra knæpudernes placering, sadelklapperne længde og sadlens sædestørrelse er dér, hvor Jan Guldborg ofte oplever at udfordringer opstår, når en sadel skal vælges til den første hest.

Fremtidssikret sadelløsning

En fremtidssikret sadelløsning kræver en god snak med sadelmageren om ambitionsniveau, og hvordan man kan arbejde med sadlens pasform efterhånden, som ekvipagen udvikler sig sammen.

“Det kan godt betale sig at tage en uddannet sadelmager med på råd tidligt i processen. Mange dyre fejlinvesteringer kan i det hele taget undgås med god rådgivning forud. Det er sjældent det rette at spørge sig frem i åbne fora på de sociale medier, hvor dem som svarer, alligevel hverken kan se rytteren, mærke på hesten og måle dens sadelleje op. Ligesom de heller ikke kan opstille de forskellige sadelbrands justeringsmæssige fordele og ulemper imod hinanden.”

Foto: Majken Soelberg Jan Guldborg ser altid både hest og rytter under det indledende sadeltjek, hvor hesten også måles op og jounalføres i en såkaldt template.

Støtte af barmen

Støtte af barmen er også et vigtigt element, både når det kommer til den kvindelige rytters balance i sadlen og ikke mindst beskyttelse af brystvævet. Og her har de hos Sadelmager Jan Guldborg oparbejdet lidt af et speciale. For Jan Guldborgs ægtefælle Tina Bjerregaard, tilbyder som eneste i Danmark ride bh fitting. Det sker i eget showroom på Sydsjælland eller via en online-session efter aftale.

Tina Bjerregaard er specialist i ride bh fiting og hjælper unge piger såvel som kvinder i alle aldre med at finde den rigtige high support ride bh. Foto: Nemhorse

Faktisk ved Tina Bjerregaard så meget om emnet, at hun også har udgivet et podcast afsnit om dette. Hun oplever at det godt kan være lidt af et tabu at snakke om bryster og brystvævets ubehagelige og forstyrrende bounce under ridning, men i podcasten får du serveret alt det du skal vide, før du vælger din næste high support bh til ridning. Du kan lytte til den lige her.

Om virksomheden “Sadelmager Jan Guldborg”

Ægteparret Jan Guldborg og Tina Bjerregaard , som står bag Sadelmager Jan Guldborg, er specialister på hvert sit felt indenfor netop god støtte under ridning.

I 2025 kan de fejre 25 års jubilæum med deres sadelmagervirksomhed, som også omfatter en webshop med bl.a. præsentation af sadler, salg af læderpleje og ridebh´er samt trenser fra Finesse Bridles.

Jan Guldborg er engelsk uddannet Mastersaddler og rådgiver uvildigt om alt indenfor det optimale sadelvalg med afsæt i den enkelte ekvipage.

Tina Bjerregaard er selv aktiv rytter og specialist i rådgivning omkring valg af en god bh til ridning. Efter mere end tre år med import og salg af nichebrandet Q-Linn Sportslingerie, har hun opbygget en stor erfaring indenfor råd og vejledning i god bryststøtte under ridning.

Læs mere på www.sadelmagerjanguldborg.dk

Advertorial – Betalt Indbold

Seneste på HorseJournal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *